Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida Bonniermag.se/dataskyddspolicy

 
Fråga/kommentera
Uppdatering: På
Kjell Öhman: Hej Marcus! Läste att SBB står inför ett listbyte på börsen. Varför är det så viktigt att byta lista, och vad kan det ha för inverkan på aktiekursen?
Marcus: Hej! Fler stora placerare kan köpa in sig i aktien om den lämnar First North och går till huvudlistan. Bolaget i sig påverkas inte direkt av att aktien byter noteringsplats. 
11:02, 13 September 2019
Fred: Hallå! Du är alltid påläst! Anmäla sig eller inte på EQT-introduktion? Varför har de inte procent med i utdelningspolicyn? Trevlig helg!
Marcus: Hej! I en utdelningspolicy brukar jag bara se absoluta tal, inte direktavkastningsmål. Att teckna EQT passar kanske dem som inte redan äger Investor bäst. 
11:01, 13 September 2019
Jurgen: Vad innebär begreppet riktkurs?
Marcus: Det är en prognos eller förhoppning om att aktien ska nå den kursen. Detta utifrån den analys som bolaget och aktien som gjorts. Riktkursen är ofta vad man anser att bolag är värt. 
10:56, 13 September 2019
Felix: Hej Marcus! Vad tror du om framtiden, närmaste tre åren, om Boston Pizza Royalties? Jag vill ha en någorlunda stabil månadsutdelare.
Marcus: Hej! De är stabila, men delar ut aningen mer än kassaflödena sedan en tid tillbaka. Det är lite oroande, men får de sänka utdelningen blir det med väldigt lite i så fall. En helt okej aktie att satsa på i rekyler. 
10:56, 13 September 2019
Sigge: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Vad är din åsikt om Estea kapitalandelsbevis 3 som ska kunna tecknas i oktober? Jag har cirka 200.000 kr att placera och räntan ser bra ut. Men jag är tacksam att få höra din mening.
Marcus: Hej! Det är ett av mina största innehav, så uppenbarligen gillar jag den investeringen. Som en del i en större portfölj tycker jag Estea passar bra, men ha max 5-10 procent av portföljen där. Riskspridning är alltid viktigt. 
10:54, 13 September 2019
Kjell Öhman: Hej Marcus! Hur ser du på att belåna aktier? Själv är jag en stor skeptiker i det hörnet och har därför inte min portfölj belånad. Ibland skulle det ju kunna vara bra att ha en kassaberedskap när tillfället kommer.
Marcus: Hej! Jag brukar inte rekommendera aktielån, nej. Däremot kan man belåna en bostad lite försiktigt och köpa aktier för om man vill, eller dra ned på amorteringarna om bostaden är lågt belånad för att i stället investera i aktier. 
10:52, 13 September 2019
Aktiespararen: Hej Marcus, har mer än 70 procent av mitt innehav i svenska aktier, vill fördela risken och köpa utländska aktier. Vilka utländska aktier kan du rekommendera på medel/långsikt?
Marcus: Hej! Komplettera gärna din nuvarande portfölj med utändska aktier i helt nya branscher eller med andra inriktningar. Det finns många olika bra alternativ, datacenter bolag som DLR, högutdelande läkemedelsbolag som Abbvie, tillväxtaktier tillika utdelningshöjare som Tomra, förvaltningsbolag som Brookfield Asset Management. 
10:49, 13 September 2019
borren: Hej Marcus! Vilka tror du är de fem bästa värdeaktierna i Sverige om det blir lågkonjunktur, samt de fem bästa i USA?
Marcus: Hej! Förra veckan nämnde jag värdeaktier som Sampo och Nobina i Norden och Abbvie i USA https://www.privataaffarer.se/hernhag-sju-intressanta-vardeaktier-med-hog-direktavkastning/ Jag kan ju lägga till Telia och HiQ som värdeaktier i bolag som knappt växer och där det mesta handlar om en stabil trygg utdelning. I USA gillar jag fortsatt AT&T som värdeaktie, trots svag utdelningstillväxt. 
10:45, 13 September 2019
nisha: Hej! Vilket bolag skulle du köpa, Telia eller Tele2? Söker en stabil utdelare.
Marcus: Hej! Jag har alltid gillat Tele2 bättre, men den aktien är dyrare nu än vanligt. Telia passar därför bättre som en sorts obligationslikande aktie.
10:39, 13 September 2019
john: Hej Marcus! Catena har rasat cirka 20 procent. Har rest sig lite men jag tycker rörelsen är svag. Anser du att aktien har stigit över sin förtjänta nivå eller ska man se det som ett köptillfälle sedan Mörstedt sålde?
Marcus: Hej! Catena handlas fortfarande till över dubbla substansen enligt borsdata.se och det är oerhört högt för ett fastighetsbolag. Med det sagt ser jag inte varför marknaden skulle ändra sig helt tvärt nu och värdera ned bolaget hela vägen. Det blir nog goda tider för Catena även framöver, så köptillfälle för de som törs köpa dyra aktier kan det vara. 
10:39, 13 September 2019
Moderator: Vi får oerhört många frågor om EQT i dag. Marcus kommer att gå igenom prospektet och på måndag morgon publicerar vi hans analys och rekommendation inför noteringen. 
10:34, 13 September 2019
Per-Åke: Sobi backar ordentligt trots stark rapportering. Är det i huvudsak på grund av analysen från Danske bank? Håller du med om deras negativa analys?
Marcus: Nej, det är på grund av att deras storsäljare möter ny hård konkurrens från nytt preparat på marknaden. Sobi kommer att pressas av det, men lyftas av förvärven de gjort. Mycket svårt att veta exakt hur det slår kommande året eller två. Därav marknadens osäkerhet. Sobi är en chansaktie som jag gillar, men inget att ligga blytungt i direkt. 
10:33, 13 September 2019
Benta.: Hej! Äger en ganska stor post i Proact, ligger kraftigt minus. Sälja och ta förlusten? Eller tror du det finns chans till återhämtning? Tack på förhand.
Marcus: Hej! Det finns definitivt en chans till återhämtning, men frågan är om den kommer i år eller i framtiden. Jag vet heller inte när Proact bottnar kursmässigt, men potentialen i branschen och verksamheten finns kvar. Är din post stor kan du överväga att trimma ned den något för att sänka riskerna, annars behåll och ge bolaget ett par år. 
10:31, 13 September 2019
Pensionär nästa år: Ska man sälja Kinnevik och Investor efter alarm om en nedgång på på cirka 25 procent nästa år?
Marcus: Nej, det finns ingen som vet hur börsen eller enstaka aktier går under ett helt kalenderår. Det är bättre att själv titta på hur bolaget och aktierna utvecklas under flera års sikt. 
10:27, 13 September 2019
Bekymrad aktieägare: Hej bäste Marcus! Jag har aktier i Investor. Vad händer vid avknoppningen av EQT? Får jag tilldelning av aktier i EQT eller hur sker kompensationen till oss aktieägare i Investor? Känner mig tveksam att teckna mig för något som jag för närvarande redan äger.
Marcus: Hej! Nej, Investor delar inte ut några aktier till sina aktieägare. Däremot kommer du att även fortsatt indirekt via Investorinnehavet ha exponering mot EQT. Du behöver därmed inte teckna om du inte gillar EQT särskilt mycket. 
10:26, 13 September 2019
Wille: Hej Marcus, jag är hyfsat ny på börsen och det är första gången jag ser det som heter kapitalandelsbevis som Estea3 har erbjudande om att teckna nu. Min fråga är om det är deras 6,25 procent i årlig ränta som man får som utdelning eller hur funkar det?
Marcus: Hej! Ja, det stämmer. Du får ingen utdelning, utan ränta i stället för rent formellt är det en skuldsedel. Räntor är avdragsgilla för bolaget, så det gynnar dig indirekt då när Estea3 ska avvecklas för del av NAV-kursen. 
10:23, 13 September 2019
Christine: Hej! Tack för en givande chatt! Investor utgör 20 procent av långa portföljen och har gått upp 50 procent i värde sedan köp. Bör jag vikta om innehavet nu när EQT ska börsintroduceras? Hur ser du på framtiden på 10 års sikt för Investor?
Marcus: Hej! Jag gillar både Investor och EQT på tio års sikt, men Investor kommer att ha en stor andel EQT kvar så äger du Investor-aktier behöver du inte möblera om portföljen. Din exponering mot EQT indirekt blir rätt stor ändå. 
10:19, 13 September 2019
Fredrik Scheéle: Hej Marcus! Jag vill investera lite i förnybar energi. Vilka bolag ser du som mest intressanta?/Fredrik
Marcus: Hej! Innan Eolus Vind rusade så i kurs var de intressanta. Fortum var det också innan de köpte tysk kolkraft. Nu får vi titta mot Nordamerika och Pattern Energy Group och Transalta Renewables. 
10:15, 13 September 2019
Tanga-Tony: Kommer du att teckna EQT?
Marcus: Det är fullt möjligt, ska bestämma mig i helgen. 
10:14, 13 September 2019
Fabian: Hej! Har väntat med spänning på priset på EQT som nu är offentliggjort, skulle du teckna och anser du den är värd att köpa även om du inte får tilldelning? Samma fråga gäller Akelius som emitterar en ny aktie.
Marcus: Hej! EQT gillar jag som bolag och affärsmodellen med stora trygga förvaltningsintäkter som grund är lovande. Det finns ingen renodlad fondförvaltare på den svenska börsen som HQ Fonder blev uppköpta, så EQT blir ett bra nytt inslag på börsen och de har även intäkter från investeringarna i fonderna de förvaltar. Spontant ser aktien inte billig ut, men det är det kanske värt. Akelius D-aktie blir även det ett ganska nytt placeringsalternativ och om direktavkastningen är högre än 6 procent är den intressant. 
10:14, 13 September 2019
Bengt: Akelius Residential har på en extra bolagsstämma besluta om nyemission av stamaktier av serie D, vad jag förstått är en D-aktie nästan som en preferensaktie, vad är skillnaden mellan dessa?
Marcus: Skillnaden är att D-aktier inte har någon preferens, utan är en vanlig aktie men med hög och icke stigande utdelning. En preferensaktie får förtur till utdelning och står något före i kön vid eventuell konkurs. D-aktien har därför lite högre risk, men kan därför ge lite högre direktavkastning. 
10:08, 13 September 2019
Luleåbo: Påverkar EQT-noteringen mig som äger lite Investor någonting?
Marcus: Investor säljer EQT-aktier för cirka 1,7 miljarder kr, vilket är en relativt liten affär. Sen blir det ett synliggjort marknadsvärde på innehavet för Investor. För dig som ägare i Investor påverkar det inte direkt, utan bara lite indirekt enligt ovan. 
10:06, 13 September 2019
Stig: Hej Marcus! Vad göra med G5 Entertainment? Kursen backar igen. Sälja med förlust eller behålla?
Marcus: Hej! Se till så du har den storlek på positionen där du kan känna dig lugn och ta både uppgång och nedgång med ro. Kanske du bör trimma ditt innehav något utifall det rekylerar ned mer. Ge bolaget en viss tid att få fram nya storsäljare, troligen blir utvecklingen bättre under andra halvåret än det första. På riktigt lång sikt kommer G5 att kunna nå både nya succeer och motgångar.
10:01, 13 September 2019
Moderator: God förmiddag! Marcus är redo vid tangentbordet för att svara på dina frågor om aktier. Vi håller som vanligt på fram till klockan 11.
10:00, 13 September 2019